Van 23 tot en met 26 februari waren Commissaris van de Koning Leen Verbeek, gedeputeerde Jop Fackeldey en enkele ambtenaren van provincie Flevoland op werkbezoek in de regio Maramureș, noordwest-Roemenië. Met deze regio heeft de provincie Flevoland in het verleden diverse malen in Europese projecten samengewerkt. De regio grenst aan Oekraïne en toen de oorlog uitbrak werden zij overspoeld door Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Maramureş vroeg de provincie Flevoland om humanitaire hulp.

Inmiddels bijna 30 transporten via Roemenië naar Oekraïne

Provinciale Staten stelden geld beschikbaar en eind maart 2022 vertrok het eerste transport met noodhulp naar Roemenië. Daarna volgden nog inmiddels bijna 30 transporten met voedsel, kleding, sanitaire goederen, medische hulpmiddelen en ziekenhuisbedden. Deze goederen gaan nu vanuit Roemenië door naar Oekraïne, daar waar de inwoners en gelegerde militairen het zwaar hebben.

Indrukwekkend bezoek aan grensovergang Oekraïne

De delegatie bezocht, samen met onder andere de vicepresident van Maramureş de heer Lazar, de opslagruimte nabij de stad Baia Mare. In de opslagruimte worden de door Flevoland ingekochte goederen tijdelijk opgeslagen om van daar uit verdeeld te worden over verschillende bestemmingen in Oekraïne. Daarna bracht de delegatie een bezoek aan het stadje Sighetu Marmatiei, dat grenst aan Oekraïne. Vooral de eerste tijd na de oorlog werd deze grensovergang veel gebruikt door Oekraïners die hun land wilden ontvluchten. De delegatie bezocht de Blue Dot, een officiële ‘safe place’ van Unicef. In de Blue Dot werden de Oekraïense vluchtelingen opgevangen, geregistreerd, kregen medische verzorging, kleding en een telefoonkaart, en werden ze geholpen met hun eventuele reis verder Europa in. Nog steeds is de Blue Dot functioneel, maar er komen momenteel veel minder vluchtelingen de grens over.

Verklaring ‘Eén jaar Russische invasie in Oekraïne’

In Sighetu Marmatiei las Commissaris van de Koning Leen Verbeek vanuit zijn rol als president van het Congres van de Raad van Europa de verklaring voor over ‘Eén jaar Russische invasie in Oekraïne’. Deze verklaring is te vinden op:

One year of war: President meets Ukrainian refugees in Romania – Congress of Local and Regional Authorities (coe.int)

Hulp blijft nodig

Tijdens het bezoek werd duidelijk dat er nog steeds veel goederen nodig zijn in Oost-Oekraïne, vooral warme kleding en houdbaar voedsel. Onze hulp blijft nodig en wordt enorm gewaardeerd, zo bleek ook tijdens het werkbezoek. De provincie Flevoland gaat daarom door met het leveren van hulpgoederen via Roemenië aan Oekraïne.

Een impressie van het bezoek is te zien op:  https://youtu.be/GvmUXaWWCOs

Ook helpen? Neem Contact op!

Hulpacties in Flevoland

Flevoland helpt Oekraïne is een initiatief van Flever, Provincie Flevoland en Horizon

Skip to content