Woensdag 1 maart organiseerden Flever en Provincie Flevoland vanuit het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne een netwerkbijeenkomst om kennis en informatie rond noodhulptransporten te delen. Na een eerdere succesvolle bijeenkomst in oktober 2022 bleek ook deze keer weer het belang van krachten bundelen. De aanwezigen zetten zich nog steeds heel graag in voor Oekraïne en bekeken met elkaar waar ze konden samenwerken of aanvullen. Aan het einde van de avond waren al concrete afspraken gemaakt.

Goederen worden dankbaar ontvangen

Er gaan nog steeds op regelmatige basis noodhulptransporten naar Oekraïne en de omliggende regio’s. “Zolang dat lukt, gaan we door”, zegt vrijwilliger Paul van den Berg. Wel heeft hij wat problemen met vervoer op dit moment: “Vanwege de slecht begaanbare wegen is de auto helaas kapot.” Vrijwilliger Bert van Panhuis vult aan dat de wegen inderdaad erg slecht zijn, maar dat hij nog steeds goederen brengt tot in Oekraïne. Daar wordt het dan verder verdeeld. “De mensen daar zijn erg blij met alles wat we brengen. Maar er zijn wel producten die harder nodig zijn, dan andere. Zoals vlees en ingeblikt voedsel om op krachten te komen.” zegt Gert Jan Wielink.

Flevolanders blijven zich inzetten

Mensen in heel Flevoland brengen nog steeds spullen om mee te gaan op transport en met hulp van het noodfonds van de provincie worden ook nog steeds producten ingekocht. De deelnemers aan de bijeenkomst spelen hierin een belangrijke rol. Zij weten wat er wordt gevraagd in Oekraïne, waar behoefte aan is en zo kan er nog gerichter worden ingezameld. Niels Baars, ondernemer in Dronten, heeft vanuit het werk direct contact met bedrijven in Oekraïne. “Ze geven mij een concrete lijst met producten die nodig zijn en op basis daarvan probeer ik in te zamelen of mensen met elkaar in contact te brengen. Het is erg waardevol om op deze manier te kunnen blijven helpen.”

Behoefte aan specifieke producten

De goederen gaan nu vooral naar het leger. Kleding, houdbaar voedsel, maar ook wondverzorgingsproducten en specifieke producten zoals speciale schroeven die helpen bij het herstel van botbreuken. Deze behoefte blijft, want er zijn nog steeds veel gewonden. Daarnaast zijn baby- en verzorgingsproducten erg nodig en de vraag naar ingeblikt/ houdbaar voedsel blijft.

Hulp in Oekraïne blijft nodig

Deze netwerkbijeenkomst was waardevol om kennis, ervaringen en contacten uit te wisselen. Deelnemers weten elkaar steeds beter te vinden en er werden al direct concrete afspraken gemaakt. Een ding is duidelijk: hulp blijft nodig!

Het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne blijft zich inzetten. Iedereen die iets wil doen voor Oekraïense vluchtelingen in Flevoland of in de regio Oekraïne, kan bij het Meldpunt terecht.

Ook helpen? Neem Contact op!

Hulpacties in Flevoland

Flevoland helpt Oekraïne is een initiatief van Flever, Provincie Flevoland en Horizon

Skip to content